Vaakuna
Sukuseuran sukutunnuksen on suunnitellut heraldikko Jukka Suvisaari vuonna 2002. Vaakunassa olevat kuokat kuvaavat vanhoja raivaajaperinteitä. Kuokka on osuva raivaajan symboli.
Vaakunaselitys: Kultaan ja punaiseen yläisellä kaarikorolla katkaistun kilven alakentässä kaksi kultavartista, hopeateräistä kuokkaa ristissä.
Vaakunassa on sovellettu Karjalan värejä; kilven yläkenttä kultaa, alakenttä punainen ja siinä hopeateräiset kultavartiset kuokat ristissä. Munukanmäki (kilven kaarijako), raivaajaperinne (kuokat), Karjalan värit ovat punainen, kulta ja hopea.
Munukan Sukuseuran sukutunnuksen suunnittelija heraldikko Jukka Suvisaari totesi kirjeessään 5.3.2002:
”Yhä vähenevä on se karjalaisten joukko – vaikka heitä silti vielä löytyy – jotka edelleen pitävät punaista ja mustaa Karjalan väreinä. Ne oikeat Karjalan värit ovat Karjalan maakuntavaakunan värit: punainen, kulta ja hopea, sillä tämä maakuntavaakuna on jo yli neljäsataa vuotta ollut Karjalan ja karjalaisuuden arvokkaimpana ja ylevimpänä tunnuksena ja – jopa – ollut osittain aiheena Suomen vaakunaankin, jossa leijonan oikea käpälä on korvattu Karjalan vaakunasta otetulla suoraa miekkaa pitelevällä levypanssaroidulla ihmiskädellä ja itse leijona seisoo Karjalan vaakunasta niinikään otetulla käyräsapelilla.
Sekä (vaakunan) värien, että kuvioiden kohdalla voimme sanoa, että heraldisessa suunnittelussa pyritään mahdollisimman ”tarkkaan osoitteeseen”. Tässä Munukan tapauksessa on kyseessä suku, joka on (1) suomalainen. Tarkempi osoite on, että Munukka on (2) karjalainen suku ja vielä tarkempi osoite on (3) Kirvun pitäjä ja Kirvussa vielä erityisesti (4) ”alkukotikylä” Maamäki ja (5) Munukkamäki siellä!
Ehkä voimme tässä Munukan tapauksessa soveltaa Karjalan värejä: kilven yläkenttä kultaa, alakenttä punainen ja siinä hopeateräiset kultavartiset kuokat ristissä. Siis: Munukan mäki (kilven kaarijako), raivaajaperinne (kuokat), Karjalan värit”
Kantolippu
Oli kunnia-asia saada toteutettua Helmin alulle laittamat hankkeet loppuun; se on sukuneuvoston tavoite ja suunnitelma kuluvalle toimintakaudelle. Ensimmäisenä asiana toukokuussa pöydällä oli sukuseuran kantolippu, joka oli ollut Helmin haave jo pitkään. Lipunnaulaustilaisuus pidettiin Lahdessa 6.6.2012 Orvokki Hatakan kotona.
Lipun vihkiminen
Lipun hankkiminen oli ollut sukuseuran hallituksen kokouksissa koko v. 2012 kevään tärkein asia. Helmi Munukalle oli sukukirjan valmistumisen jälkeen lipun hankkiminen sukuseuralle erittäin tärkeä toimenpide varsinkin kun Karjalaiset kesäjuhlat vuonna 2012 olisivat Lahdessa sukuseuran kotipaikkakunnalla. Sukulippu päätettiin hankkia sukuneuvoston kokouksessa 6.5.2012 ja lipun naulaus oli 6.6.2012.
Vihkimistilaisuus Isku-Areena hallissa oli juhlava ja mieliinpainuva tilaisuus. Lippufanfaarin soidessa lippu ja airuet saapuivat vihkimispaikalle tervehtien matkalla Suomen- ja Karjalan lippuja. Vihkimispaikkaan kuljettaessa juontaja Petri Liski kertoi kenen lipusta on kysymys ja mitä se esittää.
Lipun vihkimisen suoritti Mikkelin piispa Seppo Häkkinen. Piispa piti vihkimispuheen ja sanoi lopuksi: ”Vihkikäämme tämä lippu omaan arvokkaaseen tehtäväänsä”. Piispa piti vihkimisen ajan lipun alakulmasta kiinni. Lippu ja airueet poistuivat lippufanfaarin soidessa.
Pääjuhla oli sunnuntaina. Silloin olimme mukana juhlakulkueessa torilta Isku-Halliin. Kulkue joutui matkan loppu osassa sadekuuron kastelemaksi, mutta se ei tunnelmaa pilannut, kun olimme varautuneet sateen varalta kertakäyttöisillä sadetakeilla ja saimme ylpeänä antaa Munukan Sukuseuran lippua sen ensimmäisessä juhlassa.
teksti: Asko Munukka Munukan Uutiset 2-2012